harjoittelu, Ratsastajan kunto

Mietteitä Hesarin artikkeliin osa 2.

Jatketaan mietteitä Hesarin tammikuisesta artikkelista. Ensimmäisessä osassa ykköspointti oli, että ratsastajien keskuudessa kiinnostusta oheisharjoittelua kohtaan pitäisi saada nostattetua laajemmallakin skaalalla. Tähän postaukseen nostin esille yksipuolisen harjoittelun sekä lämmittelyn merkityksen.

”Hyttisen mukaan ratsastuksessa esiintyy edelleen paljon vääriä käsityksiä, joiden takia laji ei ota ratsastajien kuntoa huomioon riittävästi. Lajin kuvitellaan itsessään kohottavan kuntoa, vaikka näin ei tutkimuksen mukaan ole.
Mitä taitavampi ratsastaja on, sitä vähemmän hän rasittuu suorituksessa. Kaksi kolmasosaa ratsastajista ei harrasta muuta lajia kuin ratsastusta, jolloin kuntoharjoittelu on olematonta.”

Keho tottuu siihen mitä tehdään. Vaikka alkuun ratsastus tuottaa keholle sellaista rasitusta, jota vaaditaan kunnon parantamiseen, ei tämä kestä loputtomasti. Sama kokee mitä tahansa lajia; jos olet päässyt siihen pisteeseen, että pystyt juoksemaan 5 kilometriä putkeen tiettyyn aikaan, ja jätät harjoittelun tähän tuttuun lenkkiin, jonka juokset aina samalla vauhdilla, ei tämä lenkkiä kehitä kuntoasi enää tietyn pisteen jälkeen. Ja jos haluamme kehittyä, meidän tulee antaa kehollemme uutta ärsykettä, johon se joutuu vastaamaan. Joten tästä näkökulmasta katsottuna yksipuolinen rasitus (oli kyseessä sitten ratsastus tai esimerkiksi juokseminen) ei kehitä meidän kuntoamme pitkällä tähtäimellä tiettyä pistettä pidemmälle, vaan meidän tulee pystyä nostamaan ärsykkeitä progressiivisesti, jotta kuntomme paranee.

Kuva täältä.

”Monessa muussa lajissa urheilija ei saisi osallistua harjoitukseen, jos ei ole lämmitellyt itseään. Ratsastuksessa vain harva ratsastaja lämmittelee ennen satulaan nousemista.”

”Ratsastajat kyllä verryttelevät huolella hevosensa ja ajattelevat itse lämpenevänsä samalla. Näin ei ole. Ratsastuskoulun asiakas saisi tunnista paljon enemmän irti, jos lämmittelisi etukäteen. Samalla hevonen saisi selkäänsä notkean ratsastajan, jolla on lämpimät lihakset.”

Alkulämmittely on varmasti yksi yleisimmistä asioista, joista helposti luistetaan, oli kyseessä mikä laji tahansa. Olen törmännyt ammattini puolesta esimerkiksi kuntosalilla siihen, että autolla hurautetaan salin pihaan, pukuhuoneessa vaihdetaan vaatteet ja siitä suoraan nostelemaan painoja sen kummemmin lämmittelemättä. Joukkuelajeissa joukkueeseen mahtuu niitä, jotka lämmittelevät jo itsenäisesti ennen treenien alkua ja osa odottaa varsinaisen treenin alkamista, jolloin lähdetään useimmiten liikkeelle suoraan lajilämmittelyyn, joka on tehoiltaan jo aina kovempaa kuin herättelevä alkulämmittely avaavine liikkeineen ja maltillisella sykkeen nostatuksella. Joskus joukkueen lajiharjoituksia on voitu varata esim. puolentunnin kuivaharjoitus, jonka aikana on tarkoitus tehdä oheisharjoittelua. Huomiotava asia on tietenkin myös taso, jolla lajia harrastetaan; mitä kovemmalla tasolla/mitä kovemmat tavoitteet urheilijalla/joukkueella on menestyksen suhteen, sitä enemmän mukana on lajia tukevia toimenpiteitä kuten oheisharjoittelu, ravinnon, unen ja palautumisen optimoimista.

Alkulämmittelyn merkitys korostuu siinä, kun haluamme valmistaa kehomme tulevaa harjoitusta varten. Kun olemme avanneet liikeratoja, nostattaneet maltillisesti sykettä, aktivoineet niin tuki- kuin liikuttavialihaksia, on kehomme huomattavasti valmiimpi verrattuna siihen, jos hyppäisimme kylmiltämme puikkoihin.

Jos ajattelen omaa ratsastushistoriaa, niin aika harvoin tuli tehtyä mitään lämmittelyliikkeitä omalle keholle ennen ratsaille nousua. Tähän asiaan tuli kuitenkin muutosta sen jälkeen kun palasin ratsastuksen pariin pidemmän tauon jälkeen. Tauon aikana olin kouluttautunut liikunta-alalle sekä oppinut kantapään kautta omista selkäongelmista, jotka muokkasivatkin radikaalista omaa suhtautumista kehon kuunteluun ja sen huoltamiseen. Viime vuosina pyrin tekemään aina pienen lämmittelyn ainakin kotona ennen tallille lähtöä sekä tekemään edes pari avaavaa liikettä ennen ratsaille nousua.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s