Ratsastajan kehonhuolto

Ratsastajan liikkuvuus – lantion merkitys

Ratsastuksessa keskikeholla on suuri merkitys, sillä ensisijaisesti ratsastajan on tarkoitus ohjata hevosta säätelemällä oman keskikehonsa painopistettä. Tämä edellyttää hyvää asennon hallintaa niin keskivartalosta kuin myös lantiosta.

Tiesitkö, että oikeanlainen istunta vaikuttaa positiivisesta ratsastajan lisäksi myös hevosen tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen? Joten huolehtimalla omasi kehosi liikkuvuudesta sekä fyysisestä kunnosta, vaikutat myönteisesti myös hevosystäväsi hyvinvointiin.

Kuva: Pixabay


Istunta ja liikkuvuus

Kun tarkastellaan istunnan ja liikkuvuuden yhteyksiä, huomataan, että suurimmat liikkuvuusvaatimukset keskittyvät lantion alueelle. Ratsastaessa lannerangan ja lonkkanivelen tulisi myötäillä hevosen liikkeitä kaikissa askellajeissa. Mikäli lantion alueella on kireyksiä ja puutteita liikkuvuudessa, vaikuttaa tämä heikentävästi ratsastajan istuntaan.

Lantion kolme tehtävää

Lantio liittää yhteen ala- ja ylävartalon toiminnan. Optimaalisesti toimiessaan lantiolla on kolme erilaista tehtävää: se toimii iskunvaimentajana, voiman lähteenä sekä tarjoaa tasapainoisen asennon koko selkärangan toiminnalle. Mikäli lantion liikkuvuus on rajoittunut, aiheuttaa tämä haasteita myötäillä hevosen liikkeitä.

Sen lisäksi, että istunnan kanssa tulee haasteita, tapahtuu muutoksia myös kehon kuormituksessa. Lantion alueelle tarkoitettu kuormitus siirtyy muualle aiheuttaen ylikuormitusta toisaalla. Jos lantio ei pysty toimimaan iskunvaimentajana, suuntautuu liike ylöspäin kohti rintarankaa, joka joutuu ylimääräisen rasituksen kohteeksi.

Joogasta tuttu Dragon Pose keskittyy lisäämään lantion liikkuvuutta.


Olen vuosien aikana huomannut, että oma lantio tuntuu aina ajoittain vinolta. Huomasin tämän ensimmäisen kerran joitakin vuosia sitten kävelylenkillä, kun aloin kiinnittää enemmän huomiota tuntemukseen, jonka mukaan kävelisin vinossa. Mitään merkittäviä rakenteellisia löydöksiä lantion alueelta ei löytynyt käydessäni muutamia kertoja jäsenkorjaajalla ja osteopaatin käsittelyissä. Olenkin pyrkinyt huolehtimaan oman lantion hyvinvoinnista niin liikkuvuus-, kuin myös voima- ja hallintaharjoitteiden avulla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s