harjoittelu, Ratsastajan kunto

Ratsastajan oheisharjoittelun ABC osa 2 – Kunnon eri osa-alueet: kestävyyskunto

Fyysinen kunto koostuu monesta eri osa-alueesta, jotka ovat yhteydessä niin toimintakykyymme kuin terveyteemme. Ratsastajan oheisharjoittelun ensimmäisessä osassa kerroin ratsastuksen olevan pohjimmiltaan taitolaji, joka on yhteydessä ratsastajan fyysiseen kuntoon.

Taitolajeissa hyvä fyysinen kunto auttaa motorististen perustaitojen oppimisessa, ylläpitää jo opittuja taitoja sekä nopetuttaa lajitaitojen oppimista.

Fyysisellä kunnolla ei tarkoiteta pelkästään hyvää kestävyys- tai lihaskuntoa, vaan nämä ovat osa suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluu mm. myös liikkuvuus ja kehonhallinta. Seuraavissa postauksissa tulemme käymään läpi kunnon eri osa-alueita sekä sitä kuinka meidän ratsastajien tulisi huomioida eri osa-alueet omassa oheisharjoittelussamme. Ensimmäisenä on aika sukeltaa kestävyyskunnon pariin.

Kestävyyskunto

Kestävyyskunnolla tarkoitetaan elimistön kykyä vastustaa fyysistä väsymystä. Olet saattanut kuulla käsitteen aerobinen samassa yhteydessä kestävyyskunnon kanssa. Tämä nimitys juontaa perunsa energian muodostustavasta; kestävyysharjoittelu jaetaan aerobiseen eli hapen avulla tapahtuvaan energiantuottoon sekä anaerobiseen eli ilman happea tapahtuvaan energiantuottoon.

Aerobinen harjoittelu tapahtuu matalalla teholla, minkä takia tällainen liikuntamuoto on mielekästä ja sitä jaksetaan tehdä pidempiäkin aikoja. Aerobisen harjoittelun hyötyjä ovat mm. verenkierron ja hapenottokyvyn parantaminen, sydänlihaksen vahvistaminen sekä aineenvaihdunnan ja rasvanpolton tehostaminen.

Kun tehoja nostetaan, siirrytään anaerobiselle tasolle. Tällöin huomaat hiljalleen hengästyväsi ja saatat alkaa tuntea maitohappojen muodostumista lihaksissasi. Kovatehoisempaa harjoittelua ei jakseta ylläpitää yhtä kauan kuin leppoisampaa aerobistaharjoittelua.

Miten kestävyyskunto näyttäytyy ratsastaessa?

Kuten aikaisemmin mainitsin, ratsastus on taitolaji, joka on yhteydessä ratsastajan fyysiseen kuntoon. Kestävyyskunto on taas puolestaan osa fyysisen kunnon osa-alueita, mikä sitookin nämä kaksi asiaa tiiviisti yhteen.

Kun kestävyyskunto on hyvällä tasolla, heijastuu tämä selkeästi ratsastukseesi: jaksat paremmin etkä hengästy tai väsy helposti, pystyt keskittymään paremmin hevosen selässä, kun väsymys ei vie ajatusta muualle ja reaktiokykysi pysyy skarppina, jolloin pystyt reagoimaan nopeasti yllättäviinkin tilanteisiin.

Hyvä kestävyyskunto mahdollistaa edellytykset hyvälle ja rennolle ratsastukselle. Täytyy kuitenkin huomioida, ettei ratsastus itsessään kehitä sydän- ja verenkiertoelimistöä, minkä takia kestävyysharjoittelu tulee huomioida ratsastajan oheisharjoittelussa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s