Ratsastus

Istuntasi vaikutus hevosen hyvinvointiin

Ratsastuksessa ei ole kyse pelkästään sinusta – kun ratsastat, vaikutat samalla myös hevosen hyvinvointiin sekä sen kykyyn liikkua. Uusin blogipostaus sukeltaakin hetkeksi ratsastajan istuntaan sekä sen vaikutukseen hevoseen.

Ratsastajan istunnalla on suuri vaikutus hevoseen niin hyvässä kuin pahassakin. Istuntasi vaikuttaa omaan ratsastuskokemukseesi, mutta sen lisäksi sillä on vaikutusta myös hevosen hyvinvointiin ja kykyyn liikkua.

Mitä tasapainoisemmin ja symmetrisemmin ratsastaja pystyy istumaan hevosen selässä, sitä vähemmän ratsastaja häiritsee hevosen liikkumista. Mikäli ratsastajan asento syystä tai toisesta ei jakaudu tasaisesti, välittyy tämä negatiivisesti hevoseen.

Esimerkiksi lantion puolierot liikkuvuudessa saavat aikaan painopisteen siirtymisen kireämmälle puolelle, minkä takia painoapujen käyttö on haastavampaa. Lantion alueen kireydet voivat aiheuttaa myös sen, ettei ratsastaja pysty joustamaan hevosen liikkeitä riittävästi, koska lantion alueen ”iskunvaimennus” ei toimi kunnolla. Joustamattomuus heijastuu ratsastukseen selässä pomppimisena.

Käydään seuraavaksi vielä muutama kohta läpi, miten ratsastajan istunta vaikuttaa hevoseen ja sen liikkeisiin.

Photo by Matthias Zomer on Pexels.com

Kuormituksen jakautuminen

Oikeanlaisen ja tasapainoisen istunnan avulla ratsastaja pystyy istumaan tasapainoisesti keskellä. Tämä jakaa kuormituksen myös tasaisesti hevosen selkään eikä hevosen tarvitse tehdä kompensaatioita ratsastajan takia.

Hevoset ovat hyvin herkkiä aistimaan muutoksia ratsastajan asennossa. Jo pienikin muutos ratsastajan asennossa, aiheuttaa sen, että hevosen täytyy kompensoida ratsastajan epäsymmetrisyyttä muuttamalla omaa asentoaan. Tällä on luonnollisesti vaikutusta hevosen kykyyn liikkua sekä siihen kuinka hevonen käyttää lihaksiaan.

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinulla olisi selässäsi laukku, joka on 10 kiloa painavampi toiselta puolelta kuin toiselta? Olisiko sinun mielekästä liikkua tällaisen rasituksen alla? Ei varmasti. Sama pätee myös hevoseen, joka joutuu tasapainoilemaan ratsastajan vinon istunnan takia.

Kommunikointi

Tarvitsemme istuntaamme kommunikoidaksemme hevosen kanssa: ratsastajan istuessa selässä, vaikuttaa ratsastajan paino koko ajan hevoseen. Kyra Kyrklund pitääkin ratsastajan tärkeimpinä apuina juuri painoapuja, joiden avulla ratsastaja on koko ajan yhteydessä hevoseen.

 Myötäilevän ja tasapainoisen istunnan ansiosta pystyt antamaan hevoselle selkeitä apuja, mikä parantaa teidän kahden välistä kommunikointia.


Hevosen liikkeet

Epätasapainoinen istunta voi aiheuttaa hevoselle epämukavia tuntemuksia kuten jäykkyyttä tai epätasapainoisuutta.
Vastaavasti kun ratsastaja pystyy myötäilemään hevosen liikkeitä, pystyvät sekä hevonen että ratsastaja nauttimaan harmonisesta yhteistyöstä, jossa ratsastaja eläytyy hevosen liikkeisiin ja ratsukko sulautuu hyvin yhteen.

Ratsastajan oma turvallisuus

Toki viimeisenä on hyvä mainita myös vaikutukset ratsastajan omaan turvallisuuteen. Myötäilevän istunnan avulla ratsastajan on helppo eläytyä nopeisiinkin liikkeisiin ja pystyä silti pysymään hevosen selässä. Olen aikaisemmin julkaissut kirjoituksen tasapainoon liittyen, jonka voit käydä lukemassa täällä.

Jätä kommentti